Beslenme Günlüğü ve Kilo Yönetimi

 

Kilo yönetiminin anahtarı yediğin kadar yak, ya da yaktığın kadar ye'dir. Yaşam boyu ideal kilo aralığında kalmak için kilo yönetimini kişinin elinde tutması gerekir. Bazen kilo olabilir, bu durumda hemen beslenme günlüğü yazarak nerede hata yapıldığını görüp hataları önleyebiliriz. Bazen de bir sıkıntı, üzüntü ya da hastalık nedeniyle kısa sürede hızla kilo kaybederiz. Hızlı ve istenmeyen kilo kaybı da yine sağlık açısından olumsuz bir durumdur ve önlenmesi gerekir. Tüm bu ideal kiloyu koruma çalışmalarına kilo yönetimi diyoruz. Yediklerinizi yazmak aynı aynaya bakmak gibidir. Aynaya baktığınızda makyajınızda ya da kılık kıyafetinizde bir bozukluk fark ederseniz ne yaparsınız? Hemen düzeltmeye çalışırsınız besin günlüğü tutmak da aynı böyledir. Bir süre sonra yanlış alışkanlıklarınızı fark eder ve yavaş yavaş onlardan uzaklaşmaya yerine daha sağlıklı alışkanlıklar kazanmaya başlarsınız.

Aşağıda verdiğim beslenme günlüğü çizelgesine benzer bir yöntemle yediklerinizi ayrıntısıyla kaydedin. Haftada bir kez kırmızı kalemi elinize alıp yanlışlarınızı, fazlalarınızı belirleyin ve kalemle daire içine alın. Her gün bu kırmızı dairelerin sayısı azalıyorsa bilin ki tartıya çıktığınızda ibre ideal sınıra daha da yakınlaşacaktır. Aşağıda yer alan kilo takip çizelgesine haftalık olarak tartı sonucunuzu kaydedin ve kendinizi gözlemlemeyi unutmayın.

Beslenme Günlüğü Çizelgesi


Öğün/ Saat

Miktar

Tür

Özel not

Sabah

Ara ..........

Öğle .........

Ara ..........

Akşam........

Ara ..............


Kilo yönetimi teknikleri biz diyetisyenler tarafından bireye özgü olarak seçilerek uygulanır. Bazı kişiler disipline olmak için diyet listelerine ihtiyaç duyarken bazıları ise günlük yediklerini sayarak daha özgür bir program izleyebilirler. Kilo yönetim tekniklerine örnekler;

  1. Haftada bir aynı tartıda tartılma: Kişinin kilosunu düzenli kontrol edebilmesi için tartılması şarttır. Ancak bunu takıntı haline getirip devamlı tartıya çıkması da sakıncalıdır. Tartıda 500 gr fazla çıktığını fark eden kişi biraz dikkat ederse bu kiloyu bir haftada rahatlıkla verebilir.

  2. Yediklerini kaydetme: Yediklerini kaydeden bireyle o gün içinde neyi eksik neyi fazla yediğini görürler ve buna göre bir sonraki öğünlerini daha rahat planlayabilirler. Örneğin öğle yemeğinde at ağırlıklı yemek yediyseniz akşam yemeğinde sebze ağırlıklı beslenebilirsiniz.
  3. Spor-egzersiz yapma: Birkaç kilo aldığını fark eden kişi kısa süreli yoğun egzersiz programı uygulayıp ideal kilosuna inebilir. Ancak burada dikkatli olunması gerek konu spor bırakıldıktan sonra beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğidir. Aksi halde hızl eski koyla inilebilir.

  4. Diyetisyen danışmanlığı alarak kendi diyetini oluşturmayı öğrenme: Birçok kişi kilo vermek için aç kalınması gerektiğine inanır, oysaki bilinçsiz yapılan diyetler kişinin sağlığını bozar, metabolizmasını yavaşlatır. Başta kilo verilse de uygulanan diyet bırakılınca hemen geri alınır. Bunun için biz diyetisyenlerden temel beslenme bilgilerini almak, menüleri planlamayı öğrenmek, sosyal ortamlarda yemek seçimi ile ilgili bilgilenmek ve kilo verme motivasyonunun devamlılığı için danışmanlık alabilirsiniz.

Kilo Takip Çizelgesi

Tarih Kilo(kg) Özel Notlarınız- Duygularınız